top of page
HONDSDOL_LOGO_ZW_.png

Iedere hond heeft

een verhaal!

Reisverslag: Zonovergoten Kaapverdië 

Kaapverdië: "No stress"

Vol enthousiasme stappen we eind januari het vliegtuig in dat ons naar het eiland Sal, één van de Kaapverdische eilanden, zal brengen. We kunnen bijna niet wachten om deze droombestemming te gaan verkennen en in het gloednieuwe 5* hotel Melia Llana all-inclusive te verblijven.

 

In onze motivatie voor deze reis hadden we o.a. aangegeven dat we wilden ontsnappen aan ‘Blauwe Maandag’. De derde maandag in januari is namelijk bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Onze inTUItie zei ons dat we die dag door zouden gaan brengen, liggend op een zonbedje, met een cocktail in de hand. En zie hier het resultaat. Wat zeker geholpen heeft, is dat we veel reclame hebben gemaakt op de diverse socialmediakanalen. Wij vinden namelijk dat als je écht iets wilt, je er hard voor moet werken en duidelijk moet laten zien hoe gemotiveerd je bent.

 

Vanuit het vliegtuig zien we een vulkanische zandplaat in het water met een kleine krater en in het zuiden en zuidwesten een aantal resorts aan mooie stranden en turquoiseblauwe zee. De Kaapverdische eilanden alsof je even “on top of the world” bent. Een eindeloos blauwe lucht met hier en daar wat wolken strekt zich links, rechts en voor ons uit. Het voelt heel zen.

Kaapverdische droomreis

We hebben naast strandkleding vooral ook fotospullen bij ons, laptop, iPad, statief, schrijfblok, perskaarten en ZTalks-magazines. Daarnaast kaas en chocolade voor freelancer Noy, met wie we via wederzijdse kennissen al vooraf contact hadden. Zij is in haar vrije tijd vrijwilligster die omkijkt naar de minderbedeelde mensen op het eiland. Daarom hebben we ook tandenborstels, shampootjes en veeeel viltstiften, pennen, kleurblokken, stiften etc. mee. Onze koffers zitten flink vol!

Als we het vliegtuig uitstappen, voelen we direct twee dingen waar Sal en ook de andere Kaapverdische eilanden om bekend staan: warmte en wind.

We worden hartelijk ontvangen door een hostess van TUI die ons vertelt dat we met een privé-busje naar ons hotel gebracht zullen worden. U zegt? Maar het is echt waar: buiten staat er een busje speciaal voor ons klaar. Híer kunnen we wel aan wennen.

Vijf sterren all inclusive Melia Llana

‘Ons’ hotel heet Melia Llana en is in december 2016 opengegaan, gloednieuw dus. Llana betekent trouwens ‘plat’ in het Portugees. Het eiland heette eerder ook zo, voordat het de naam kreeg die verwijst naar de vroegere zoutwinning in een oude krater, Las Salinas, afgekort Sal. Het hotel is een adults only hotel, even voor de duidelijkheid: dus zonder kinderen.

Als we uit het privé-busje stappen zijn we onder de indruk van de uitstraling en grandeur van 5* hotel Melia Llana: een wit gebouw met veel ramen, wuivende palmbomen en een hippe inrichting. Zodra men aan de balie doorkrijgt dat wij ‘de reisverslaggevers’ zijn, wordt de roomsdivisionmanager Juan Silva erbij gehaald en hij heet ons van harte welkom. We beseffen nog niet helemaal dat we hier een hele week all inclusive zullen verblijven. Met de nadruk op all inclusive!

We worden naar onze kamer gebracht en kijken onderweg onze ogen uit. We passeren diverse barretjes, winkeltjes, prachtig aangelegde tuinen met groen gras en nog meer wuivende palmbomen. Twee zwembaden met ligbedden en parasols eromheen, en in de verte zien we de zee.

Op onze kamer staat een gekoelde fles Brut met lekkere petit fours op ons te wachten. We installeren ons op het balkon en genieten van het uitzicht op het zwembad, de zee en van de warme zon. De komende dagen zullen we de omgeving gaan verkennen. We voelen ons als echte vips in dit prachtige resort. Uiteraard hebben we meteen de wifi geactiveerd, zodat we via social media onze aankomst kunnen delen. De hashtag #mademesmile zullen we deze week vast veel gaan gebruiken. Oh boy, wat heerlijk allemaal.

Postcards from Sal

De dagtrip van vandaag is een verrassing voor ons! Als het busje voorrijdt, vraagt Noy, onze reisgids voor vandaag, of we onze zwemspullen bij ons hebben! Ai! Die halen we snel nog even op! Noy belooft ons een afwisselende dagtour, waaronder snorkelen en zwemmen in een zoutmijn!

De setting van de zoutmijn voelt surrealistisch aan. Het lijkt wel of we een filmset zijn opgelopen en dat we Matt Damon zo gaan tegenkomen in zijn rol in de science fiction film Mars. We staan aan de rand van de krater en zien in het midden meerdere zoutbassins. Eén daarvan is geschikt gemaakt om in te zwemmen. Ilse gaat het water in en voelt zich als een kind zo blij. Het advies is om na het zwemmen niet meteen te douchen, het zout heeft namelijk een geneeskrachtige werking zegt men… Ilse ziet er in ieder geval verfrist uit.

Het programma is bijzonder afwisselend; we bezoeken o.a. de kitesurfers aan de oostkant, lopen door het vissersdorpje Palmeira met zijn kleurrijke huizen. We lunchen heerlijk lokaal in Espargos, zijn getuige van een heuse fata morgana en voelen ons tot rust komen in de botanische tuinen van Viveiro.

Tijdens het snorkelen in een kleine baai ziet Anja een zeeschildpad! Als we hier in de zomer hadden gezwommen, hadden we met alle waarschijnlijkheid de walvismigratie kunnen zien. Met een zongebrande huid sluiten we deze heerlijke dag af met een margarita. De smaak is zoet en past goed bij ons gevoel en de omgeving.

Noy Singer: Freelancer en sociaal ondernemer

Terwijl we met onze voeten door het zand woelen en uitkijken op zee, praten we met Noy Singer, freelance gids, en haar vriend Hélio Gomes. Ze voelt zich een sociaal ondernemer. Het gidsen biedt haar de gelegenheid om in haar vrije tijd allerlei sociale projecten op te zetten. “Eén daarvan is het maken van een tekenboek waarbij op een laagdrempelige manier een volwassene met een kind kan praten over verschillende moeilijke onderwerpen.” Lees hier het interview met Noy!

Herbert: Chef-kok en eigenaar van Chez Pastis

Tijdens een interview met Herbert,chef-kok en eigenaar van restaurant Chez Pastis, genieten we van zijn heerlijke specialiteiten ondersteunt met voldoende limoncello.De piloten in het vliegtuig raadden ons dit restaurant al aan en onze behulpzame TUI-hostess ter plaatse, Sanne, wist een tafeltje voor ons te boeken en Herbert vooraf te informeren van onze interviewplannen. Lees hier het interview met Herbert!

Paola en Camilo: Een ondernemend stel

We zijn bijzonder aangenaam verrast door dit groene en bloeiende terrein. Een ware oase! Bijna alles wat je ziet groeien en bloeien op het eiland is als zaadje ontkiemd op Viveiro. We worden enthousiast ontvangen door Paola en haar man Camilo. Paola komt uit Italië en kwam als tiener al naar Kaapverdië omdat haar vader daar zaken deed en zij kent de cultuur goed. Lees hier het interview met Paola!

Business

Wat hebben de ondernemers die we voor het ZTalks magazine geïnterviewd hebben, gemeen? Hun voorliefde voor het eiland, de drive om een eigen business te hebben, het niet erg te vinden om hard te werken en vooral ook willen genieten van het leven hier op het eiland van ‘no stress’.

No Stress

De vriendelijkheid van de mensen, het heerlijke weer, de invloeden van Portugese en Afrikaanse culturen; we voelen ons thuis in deze prachtige en relaxte omgeving. Aangestoken door de ‘no stress vibe’, kiezen we voor een goede mix tussen ‘business & pleasure’. Sterker nog, in gesprek zijn met mensen of het bewerken van foto’s en tekst in de lounge van het hotel, onder het genot van een drankje en achtergrondmuziek, voelt helemaal niet als werken! Tussen de bedrijven door krijgt Anja deze week een opdracht binnen en wordt Ilse benaderd voor een mogelijke opdracht als ‘ghost writer.’ We voelen ons enorm bevoorrecht.

Op de laatste dag proosten we met een cocktail, op de pier van Santa Maria op een geslaagde week. Nog één keer de voetjes in het zand en de zon op onze huid.

Haast hebben we uit ons woordenboek verbannen, stiekem hopen we dat onze vlucht wordt geannuleerd en we langer ‘moeten’ blijven. Even met je ogen knipperen en zo’n heerlijk weekje is voorbij. Adeus Sal!

bottom of page