top of page
HONDSDOL_LOGO_ZW_.png

Iedere hond heeft

een verhaal!

Interview met Noy Singer: Ondernemen op Kaapverdië

Voorafgaand aan onze reis hadden we al contact met Noy gehad. We wisten dat ze werkt als freelance gids en dat ze in haar vrije tijd donaties verspreidt onder de minderbedeelde mensen op het eiland.

“Ik noem mezelf een sociaal ondernemer en wil graag een ‘social sustainable stamp’ achterlaten, overal waar ik kom”, zo zegt ze. Het gidsen biedt haar de gelegenheid om in haar vrije tijd vrijwillig donaties en spullen rond te brengen, daar waar nodig is. Daarnaast is ze bezig om allerlei sociale projecten op te zetten. “Eén daarvan is het maken van een tekenboek waarbij op een laagdrempelige manier een volwassene met een kind kan praten over verschillende moeilijke onderwerpen, via de tekenopdracht”. Noy’s achtergrond is Pedagogiek. Tijdens het derde jaar van haar opleiding International Aid & Development aan de Hogeschool Rotterdam wilde ze graag stagelopen in het buitenland. Ze kwam in contact met Stichting Intercambios International, een vrijwilligersorganisatie in Nederland die zich bezighoudt met het uitwisselen van kennis tussen Nederland en Kaapverdië.

“Op het eiland Sal was van alles nodig, dus mocht ik zelf bepalen wat ik wilde gaan doen. Ik wilde iets wat goed zou staan op mijn CV en het mocht best een uitdaging worden. Het werd de gevangenis van Sal, waarin ik de gevangen interviewde om een plan te schrijven om hen zo te helpen hun re-integratie in de maatschappij makkelijker te maken en het recidive-gehalte te verlagen”. Na haar stage kwam ze terug op het eiland om af te studeren, weer met betrekking tot de gevangenis en eenmaal afgestudeerd kon ze nog een keer naar Sal om door middel van een project uit Nederland met de kinderen uit de sloppenwijk te werken in jeugdcentrum Cha de Matias. Voor haar komst naar Sal, sprak ze geen Portugees. De gevangenen waren méér dan bereid haar met de taal te helpen, zodat ze iets om handen hadden. En het communiceren met de kinderen gebeurde heel puur, met hele basic woorden en met veel aanwijzingen.

interview-noy-helio04.jpg

“Sal kwam op een natuurlijke wijze op mijn pad nadat ik al veel gereisd had, vóór en tijdens mijn studie. Sal kwam ook op het pad van mijn vriend, kunstenaar Hélio Gomes”. 
Hélio is Kaapverdiaans en komt oorspronkelijk van het eiland San Vicente. In 2013 ging hij op zoek naar een plek waar hij zijn idealen kon realiseren. Van kinds af aan wilde hij al kunstenaar worden. “Ik had een actieve jeugd, was veel met tekenen, spelen en sport bezig. Ik wilde professioneler worden en maakte daarom de keuze om mijn geluk op Sal te gaan beproeven”. Hélio is wat je noemt een selfmade artist. Hij heeft geen specifieke kunstopleiding gevolgd, maar zijn handen tekenen wat zijn ogen zien en wat zijn geest bedenkt. Via kunst kan hij zichzelf uitdrukken.
Helaas kan hij nog niet leven van zijn kunst alleen (o.a. schilderijen, graffiti, logo’s) en daarom werkt hij zes avonden per week in een restaurant (Sapo com fome).

Soms loopt hij een opdracht mis omdat hij aan het werk is. Een ander probleem waar hij tegenaan loopt, is dat er op Sal niets geproduceerd wordt, alles moet geïmporteerd worden. Zo beschikt hij niet altijd over genoeg verf of de gewenste kleuren. “Ik zou graag wat meer van de wereld zien. Ik wil met mijn tekeningen en schilderijen niet alleen het mooie, maar ook de diversiteit en realiteit van Kaapverdië aan mensen laten zien: een paradijselijke plek met een rijke geschiedenis, waar het bestaan ook hard kan zijn.” Ze werken allebei hard en maken lange dagen, ze zouden met gemak 24/7 kunnen werken. Net als andere ondernemers proberen ze daar een balans in te vinden. Films kijken of relaxen op het strand, doen ze in hun schaarse vrije tijd graag.

Wij zijn ervan overtuigd dat Noy en Hélio hun dromen gaan waarmaken. We worden aangestoken door hun enthousiasme en innemende persoonlijkheden. Graag willen we hen helpen met de zakelijke kant van hun ondernemingen en bieden aan om een stappenplan te maken waar je allemaal aan moet denken bij het opzetten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld een website maken, de manier van profileren, het zoeken naar passende social media, etc. Daarnaast willen we gaan bekijken hoe we meer spullen (bv. kleding, schoolspullen, shampoo, tandenborstels) op een makkelijke wijze naar Noy kunnen sturen, zodat zij het kan verspreiden. Daarnaast willen we gaan bekijken hoe we zzp’ers op Sal van basisspullen kunnen gaan voorzien. We zijn blij als wij een steentje kunnen bijdragen. Wil jij ook graag bijdragen, mail ons, dan zorgen wij dat het op de juiste plek komt!

bottom of page