top of page
HONDSDOL_LOGO_ZW_.png

Iedere hond heeft

een verhaal!

Interview met Paola:

Botanische tuinen op Kaapverdië

Het laatste interview is met Paola en haar man Camilo die we tijdens de eiland tour hebben ontmoet in de botanische tuinen van Viveiro.

 

We zijn bijzonder aangenaam verrast door dit groene en bloeiende terrein. Een ware oase! Bijna alles wat je ziet groeien en bloeien op het eiland is als zaadje ontkiemd op Viveiro. We worden enthousiast ontvangen door Paola en haar man Camilo. Paola komt uit Italië en kwam als tiener al naar Kaapverdië omdat haar vader daar zaken deed en zij kent de cultuur goed. Zij werkt al sinds het begin bij Viveiro. Camilo komt uit Argentinië en werkte voorheen in de IT. Hij heeft echter groene vingers en nam in 2009 het dagelijks management op Viveiro over.

“Tien jaar geleden is het terrein ontgonnen. Viveiro is oorspronkelijk opgezet als kwekerij voor een groot project, maar het volgende gebeurde. In 2014 bleek dat het project waarschijnlijk niet op korte termijn door zou gaan. Gelukkig hadden we al afnemers van de kwekerij, zoals de hotels en resorts”, zo zegt Paola. Ze moesten toen een focus switch maken.

Paola wilde altijd al heel graag een ezel en kon het niet weerstaan om Joana (toen een jaar) te kopen van een man die haar op een afvalberg had ondergebracht. Paola snelde met de auto terug en Camilo liep terug, met Joana aan een leidsel. “Ik moest als een malle iets bedenken om haar onder te brengen en zo is geleidelijk aan het idee voor een kleine dierentuin ontstaan.”

Bijna gelijktijdig werd Paola benaderd door een reisagent of zij eens een kijkje op het terrein zou mogen nemen met een groepje bezoekers. Ook voor Paola kwam dit avontuur op natuurlijke wijze op haar pad: een eigen onderneming binnen Viveiro, die zij nu alweer ruim twee jaar met veel plezier runt.

Ze hebben qua dieren o.a. twee ezels, een aapje (dat bij iemand op het terras woonde), dove eenden, cavia’s, vogels, konijnen, geiten en kippen. Naast gezonde dieren vangen ze zieke en behoeftige dieren op.

interview-paola05.jpg

Paola en Camilo hebben altijd geloofd in de kracht en het bestaan van Viveiro. Dat moet ook wel, want ze zijn hier zeven dagen per week. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het terrein en hebben hun hart eraan verpand. Dit ondanks dat de oorspronkelijke reden voor het ontstaan van de kwekerij niet meer van toepassing is of misschien juist daardoor. “Voor mij is Viveiro een echt eco-park, dat symbool staat voor twee ankerpunten: zorg voor de lokale bevolking, hen leren om voor de natuur te zorgen en ten tweede recycling. Zo wordt op Viveiro gebruikt gemaakt van het afvalwater van de hotels en resorts. De naastgelegen manage zorgt voor natuurlijke mest.”

Sinds Kerst runt Paola ook een kleine uitspanning op het terrein ‘Pacha mama’, wat moeder aarde betekent. Ze organiseert wekelijks vele rondleidingen voor toeristen en inmiddels ook events. “Ik wil niet alleen werken om de rekeningen te betalen,” zegt ze. “Ik wil iets doen waar ik blij van word”. En dat straalt van haar af. In haar spaarzame vrije tijd runt ze ook nog een kleine yogastudio in Santa Maria (de enige op het eiland trouwens).

https://www.facebook.com/viveirocaboverde

Paola brengt ons met haar retro-oranje Renault 4 terug naar het hotel, we zijn een bezienswaardigheid bij aankomst bij het hotel!

Viveiro Cabo Verde| Santa Maria|Sal, Cape Verde

Viveiro Cabo Verde| Santa Maria|Sal, Cape Verde

Video afspelen
bottom of page