top of page

Grietje, de jager


In Lent (bij Nijmegen) ontmoet ik Hans en Grietje, uhhh Rick & Grietje.

Grietje, een kleine Munsterlander, ook wel Heidewachtel genoemd, is een lieve jachthond en komt oorspronkelijk uit Ravenstein.

Een stukje geschiedenis: De Heidewachtel is één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte langharige jachthondje, dat al in de Middeleeuwen in West Europa voorkwam. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden'. Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden. Ook stonden deze honden voor, dat wil zeggen dat ze door doodstil te blijven staan, de jager het wild aanwezen.

Nou, Grietje zie ik nog niet zo snel doodstil staan, wat een energie heeft deze vijfjarige dame! Ze doet haar ras eer aan. Ze jaagt graag op konijnen, muizen en vogels. Voorts bewaakt ze het erf goed. Zo goed zelfs, dat de postbode maar al te graag regelmatig het hazenpad kiest.

Rick neemt haar mee als hij gaat fietsen langs de Waal zodat ze haar energie kwijt kan en meestal springt ze tussendoor even het water in. Als hij gaat hardlopen, echter, dan sjokt ze een beetje achter hem aan. Zou ze dat soms niet leuk vinden?

Grietje is een gezelschapsdier, heel intelligent en ze beschikt over een goed doorzettingsvermogen, zo is zij een meester in ontsnappen. Via een aanhanger weet ze over een hek te klimmen om zo door de heg bij de buren in de tuin te belanden, waar ze dan weer naar hartenlust verder gaat met haar favoriete bezigheid: jagen!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


HONDSDOL_LOGO_ZW_.png

Iedere hond heeft

een verhaal!

bottom of page