top of page

Een hulphond als maatje

Bijgewerkt op: 17 aug. 2020


Bij het Hulphond event The Big Walk van Hulphond Nederland in Zandvoort ontmoeten wij twee veteranen, Inno en Raymond met hun gezin. Zij zijn beide uitgezonden geweest naar Afghanistan en hebben beide een PTSS-hulphond (posttraumatische-stressstoornis).

Inno heeft Henk, een labrador via Hulphond Nederland en Raymond heeft Docker, een golden retriever via het KNGF.

Even in het kort: Een PTSS-hulphond is een signaleringshond met extra gevoeligheid voor stress die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen. De hond leert de opbouw van stress te herkennen in fysieke uitingen, zoals het trillen van een knie. Bovendien houdt hij zijn baas, door het reflecteren van zijn gedrag, een spiegel voor wanneer hij onrustig of zenuwachtig is. Omdat het zintuiglijke waarnemingsvermogen van een hond vele malen groter is dan dat van een mens, voelt een hond een verandering in spanning, woede of verdriet eerder aan dan zijn baas. Hij zorgt bij dreigende escalaties van dergelijke emoties voor ontspanning en afleiding van de situatie door zijn baas aan te raken, zijn kop op schoot te leggen of hem aan te duwen met zijn neus. Hoe bijzonder is dat!

Dankzij Henk en Docker kunnen Inno en Raymond weer deelnemen aan de maatschappij.

Inno en Raymond kennen elkaar via het Veteranen Search Team dat naar aanleiding van de vermissingszaak van Anne Faber werd opgericht. Tijdens de zoektocht naar Anne Faber zocht het VST mee. De studente vonden ze helaas niet, maar elkaar en daarmee een nieuwe toekomst wel. Samen zetten Inno en Raymond nu de procedures uit voor een droneteam binnen het VST.

Op in 2019 stapten ze samen op een oude tandem om mee te doen aan de

Buddytrail 2019. Ze fietsten van Seedorf (Duitsland) naar het Veteranen Instituut te Doorn, een tocht van 360 km. Doel van de rit was om aandacht te vestigen op het belang van het buddy-systeem nadat een militair de dienst verlaten heeft. Buddytrail is een ludieke sponsortocht waar humor en kameraadschap op de eerste plaats staan.

Docker en Henk vergezelden hun baasjes uiteraard op deze mooie onderneming, alleen deden zij dit vanuit de luxe van een volgauto.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


HONDSDOL_LOGO_ZW_.png

Iedere hond heeft

een verhaal!

bottom of page